Údajně založen v 15. století, poprvé doložen v 17. století. Obsahuje kolem 300 náhrobků pocházejících od 18. století do roku 1930. Do jižní zdi vsazena brána, která je současně průjezdnou márnicí a zřejmě i vozovnou.
Pohled ze severu, od silnice
Židovský hřbitov u vesnice Zderaz, v bývalém okrese Rakovník, leží vpravo od silnice vedoucí od věznice Oráčov-Čížkov do Zderazu, asi půl kilometru v polích. Nevede k němu řádná cesta a proto doporučuji zvolit návštěvu za suchého počasí.
Prudký Martin , 3.10. 2009

historie

Zdejší židovský hřbitov byl údajně založen v 15. století a poprvé je doložen ve století sedmnáctém. Obsahuje kolem 300 náhrobků, většinou povalených, pocházejících od 18. století do roku 1930. Na některých náhrobcích je motiv žehnajících rukou, což naznačuje příslušnost zemřelého k rodu Kohanitů. Protože příslušníci tohoto rodu měli zapovězen přímý vstup na hřbitov, byly pro ně budovány tzv. kohanitské branky. Zde je vložena do západní zdi, tedy

Prudký Martin, Staré židovské hřbitovy Čech a Moravy-P. Ehl, A. Pařík, J. Fiedler a Židovské památky v Čechách a na Moravě-J. Fiedler, 4.10. 2009

židovské památky
     Rakovník  (RA)