Kostel sv. Vojtěcha na severním okraji obdélné návsi v Krtech, vsi poprvé připomínané roku 1227, je původně raně barokní, postavený roku 1682. Roku 1737 byl přestavován a roku 1931 opravován.
© Prudký Martin, 08/2009
Graficke pismenko Krty jsou dobře přístupné po silnici z Jesenice do Blatna a po lokální železnici z Rakovníka do Bečova nad Teplou. V okolních lesích jsou dobře značené turistické a cyklistické trasy.
Prudký Martin , 4.8. 2010

historie

Krty stojí na staré karlovarské silnici a vznikly při slovanském dosidlování zdejšího kraje stejně jako Jesenice. Napovídá tomu zástavba podél okrouhlé návsi, tzv. slovanská okrouhlice. Pojmenování Krty snad pochází z mužského jména Krt, jehož lidé byli nazýváni Krti a ves Krty. První písemná zmínka pochází z roku 1227, kdy velmož Kojata daroval vesnici pražskému kostelu. Ve 14. a 15. století byly Krty součástí petrohradského panství. Po

Prudký Martin - Umělecké památky Čech, 8.10. 2009

popis

Kostel má jednolodní dispozici s půlkruhovým presbytářem. Loď je zaklenuta valenou klenbou a sakristie je plochostropá. Hlavní oltář pochází z 18. století a je vyzdoben obrazem sv. Vojtěcha, snad od J. Kramolína. Jeden boční oltář je zasvědcen sv. Janu Nepomuckému a byl zhotoven roku 1751. Druhý, sv. Apolonie, pochází z druhé poloviny 18. století. Klasicistní kazatelna je z konce 18. století. Původně byl obklopen hřitovem a vstup do areálu na

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 4.8. 2010