kostel sv. Jana Křtitele

Ostrovice, Johannesdörfl
Kostel sv. Jana Křtitele ve 14. století uváděn jako farní, spolu s vesnicí byl za husitských válek zničen. Barokně přestavěn roku 1757, v roce 1878 obnoven po požáru. Býval v dezolátním stavu, dnes má novou střechu a postupně prochází rekonstrukcí.
© Prudký Martin, 04/2014
Graficke pismenko Vesnice Ostrovec se nachází východně od Velečína, se kterým ji spojuje silnice. V nedalekých Pastuchovicích je zastávka na železniční trati Most-Plzeň.
Prudký Martin, 17.8. 2010

historie

Ves založili pravděpodobně pražští křížovníci s červenou hvězdou. Kostel stál již roku 1352 protože je uváděn v rejstříku papežských desátků s odvodem 12 grošů. Prameny zachovaly i řadu jmen zdejších duchovních správců. V průběhu husitských válek byla ves zničena, kostel byl ale zachován. Ještě v druhé polovině 17. století proběhla nějaká oprava kostela, možná byly vyměněny dřevěné části konstrukce. V okolí kostela byl jen dvůr ale využívali jej

Prudký Martin zpracoval podle webu Ohrožené kulturní památky a podle knihy Umělecké památky Čech - E. Poche a kolektiv, Vesnička tesařů - P. Vlček, 3.10. 2009