Moje místa 0
Původně gotický dům, přestavovaný renesančně, barokně i klasicistně. Jako radnice slouží od roku 1850, kdy sem byl úřad města přenesen ze zámku Říčanských. Dochován gotický sklep a renesanční podloubí. Dnes sídlo MÚ.
radnice Pelhřimov
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko První písemná zmínka o pelhřimovské radnici je z roku 1491. První městská radnice byla na jiném místě náměstí – snad v rohovém domě čp. 80. V letech 1444–1450 se v tomto domě konalo šest mírových sněmů Panské jednoty a Jednoty poděbradské. Sněmů se zúčastnil i budoucí král Jiří z Poděbrad. Po požáru roku 1582 byla radnice přemístěna do zámku Říčanských, kde byla až do roku 1849. Poté, co byl zámek přidělen c. k. okresnímu soudu, byla v roce 1850 radnice přenesena do domu čp. 1, který byl ve vlastnictví města od roku 1671. Z okna v patře byl 28. října 1918 oznámen vznik samostatné Československé republiky. Jako sídlo městského úřadu slouží budova dodnes.

popis

Dvojkřídlá budova v sobě ukrývá stopy několika stavebních slohů – gotický sklep, renesanční podloubí a portálky ve vstupní chodbě, barokní klenby v prvním patře. Fasáda a valbová střecha jsou klasicistní. Barokní štít, odstraněný v roce 1841, byl rekonstruován podle dobových kreseb na počátku 21. století.