Moje místa 0
Původně gotický dům přestavěn po požáru v roce 1561 Janem Broumem z Chomutovic a Janem Kržem z Plotišť ve stylu italské renesance, později klasicistně a empírově upraven. Sídlil zde královský purkrabí. Nyní je zde Galerie M a Muzeum strašidel.
© Milan Caha 10/2009
Graficke pismenko Původně gotický dům byl přestavěn po požáru v roce 1561. Jeho stavitel byl ovlivněn italským renesančním stavitelstvím. Vystavět jej nechal Jan Broum z Chomutovic a posléze ve stavbě pokračoval Jan Krž z Plotišť (erby obou majitelů a jejich manželek se dochovaly v průjezdu domu). Později byl dům klasicistně a empírově upraven. V domě v jeho historii sídlil královský purkrabí. Později zde sídlilo Chrámové družstvo, které dodávalo zařízení, nábytek a sochy do českých a moravských kostelů. Koncem 20. let 20. století bylo na průčelí obnoveno původní renesanční psaníčkové sgrafito. Nyní je zde Galerie M a ve sklepení Muzeum strašidel.