Moje místa 0
Renesanční dům z roku 1614 na severní straně náměstí, pojmenován podle majitele Kryštofa Šrejnara. V 80. letech prošel rekonstrukcí. Dnes je v něm turistické informační centrum a expozice okresního muzea.
© Milan Caha 10/2009
Graficke pismenko Dům čp. 10, dominanta severozápadního rohu náměstí, byl nazvaný podle svého majitele, pelhřimovského měšťana Kryštofa Šrejnara. Stojí na místě starší – gotické – zástavby, zbořené v polovině 16. století, snad v souvislosti s výstavbou zámku. Renesanční dům byl na zbořeništi vystavěn v roce 1614. V přízemí má klenutý průjezd, který ústí do dvorku, sevřeného dvěma křídly. Průčelí zdobí nárožní arkýře – na jednom z nich se dochoval fragment maleb, které dříve pokrývaly celou fasádu domu. Od poloviny 80. let, po celkové rekonstrukci, je v domě umístěna expozice okresního muzea, dnes zde rovněž sídlí turistické informační centrum.