Barokní poutní areál náležející historicky k nedalekému klášteru v Oseku. V současné podobě dochován od konce 17. století. Po destiletích chátrání rekonstruován cisterciáckým řádem. Proslaven tradiční Mariánskou poutí.
Poutní areál od západu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Mariánské Radčice se zachovaly jako jediná obec mezi velkolomem Bílina a chemickým kombinátem v Záluží. Autem je možno přijet po silnici II/256 od Liběšic (I/13), resp. Lomu (I/27), parkování je možné přímo u poutního areálu. Nejbližší železniční stanice Louka u Litvínova na tratích Teplice - Litvínov a Most - Moldava je vzdálena asi 3 km severně. Z Litvínova sem zajíždí i o víkendech autobusová linka. Vzhledem k poloze obce se v okruhu několika kilometrů nacházejí lákadla jen pro milovníky industriálu. Při dobrém počasí se však i odtud otevírají nečekané pohledy na České středohoří a Krušné hory, byť s poměrně specifickým ...

turistické

Malá obec nedaleko severočeského Litvínova dostala svůj název právě dle poutního místa, které představuje kostel Panny Marie Bolestné. Obec je obklíčena postupujícími hnědouhelnými doly, ale sama se již (prozatím) nachází mimo nebezpečí postupu těžby. Proto se již v minulosti stala útočištěm pro některé sakrální památky (např. sochy před budovou fary) ze zaniklých obcí. Z obce krásný výhled na první vrcholky Českého středohoří. Ve směru na

Tomáš Hák , 31.10. 2009

Kostel Panny Marie Bolestné
    První písemná zmínka o obci se v dochovaných listinách objevuje již v roce 1057. Nejlépe dochované zmínky o obci však souvisí se stavbou kostela, kterou realizoval cisterciácký řád. Svou současnou barokní podobu získal poutní kostel po náročné přestavbě původního menšího kostela, který na jeho místě stál již od 13. stol. Se stavbou areálu poutního kostela se začalo v roce 1698 a stavba byla kompletně dokončena až v roce 1718. Zajímavostí

Most  (MO)
    Mariánské Radčice