První zmínky o vyhlášeném blatnickém víně jsou datovány do 14. století, kdy můžeme předpokládat počátek vinohradů v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Zachovalo se několik staveb původních vinných sklepů s významným géniem loci.
Vinné búdy
Ukázka dosud využívaných sklípků tzv. vinných búd

Vinné búdy Pod Starýma horama

Graficke pismenko První doklady o vsi Blatnici pod Svatým Antonínkem pochází z roku 1046, kdy nacházíme zmínku v zakládací listině staroboleslavské kapituly. Vsí, která byla nejdříve součástí kunovického, později olomouckého biskupství, procházela obchodní cesta.
První zmínky o vyhlášeném blatnickém víně jsou datovány do 14. století, kdy můžeme předpokládat počátek vinohradů v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Blatnici i okolí proslavil Blatnický Roháč, jemná směs ryzlinku rýnského, sylvánského zeleného a rulandského bílého. Vinné búdy pod starýma horama jsou dokladem historie a živé tradice vinařství v oblasti. Jedná se o několik staveb původních vinných sklepů s významným géniem loci.
Vojtěch Řezníček , 1.10. 2009

Hodonín  (HO)