Palácová vila představitele první generace ústeckých Petschků byla postavena v tehdejší Stromovce roku 1890. Úpravy z let 1902 a 1934. Po roce 1938 sídlo německých úřadů, po roce 1945 orgánů KSČ. Od konce 80. let městská obřadní síň a umělecké škola.
Hlavní hala

Palácová vila Ignatze Petschka v Ústí nad Labem

Graficke pismenko Palácová vila Ignatze Petschka v Ústí nad Labem', 'Pouhých 14 let po příchodu do Ústí si někdejší obchodní příručí Ignatz Petschek mohl postavit jednu z palácových vil v nejluxusnější ulici tehdejšího průmyslového města. Vypracoval se totiž ve spolupráci se svými pražskými příbuznými na nejbohatšího severočeského obchodníka s uhlím, který svým majetkem předstihl i svého předchozího zaměstnavatele Jacoba Weinmanna.\r\nNejstarší částí objektu je jeho západní čtvrtina. Pro rozrůstající se Petschkovu rodinu objekt brzy přestal stačit. Pravděpodobně roku 1900 proto uhlobaron odkoupil sousední dům rodiny Hellerových, nechal ho zbourat a do roku 1902 zvětšit ...
Ivan Grisa, dle K. Kaiserová a kol.: Dějiny města Ústí nad Labem, Albis International 1995, 3.10. 2009

Ignatz Petschek (14. 6. 1857 – 14. 2. 1934)
    Ignatz Petschek (14. 6. 1857 – 14. 2. 1934)', 'Syn kolínského židovského obchodníka Mojžíše Petschka (Pečka) nastoupil ve svých 17 letech roku 1874 jako učedník do služeb Pražské banky. Ta ho poslala na revisi hospodaření cukrovaru v Lounech. Jeho zpráva byla natolik brilantní, že ho zaměstnavatel vyslal na výpomoc do svého obchodu uhlím v Ústí, který tam nedávno předtím založil Jacob Weinmann.\r\nJeho šéf se o dva roky později od banky