Původní gotický kostel z 12. st. Přestavován r. 1601. Nejvýznamnější barokní přestavba v l.1722–26, kdy byl vlastně vystavěn kostel nový. Poslední velikou opravu prodělal v l.1985–86. Před kostelem sochy Sedmibolestné Panny Marie a sv. Šebestiána.
Pohled z náměstí Na podkově.
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Město Bystré leží 11 km jihovýchodně od Poličky a 16 km jihozápadně od Svitav. Kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské se nachází v centru města a jeho mohutná stavba je nepřehlédnutelnou dominantou.
Město Bystré a okolí si vybral režisér Vojtěch Jasný v roce 1968 pro natáčení filmu Všichni dobří rodáci.

historie

Původní stavba kostela pocházela asi z 12. století. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1359. Od té doby prošla několika změnami. Větší přestavba kostela proběhla v roce 1601, kdy byl kostel rozšířen a byla zřízena nová hrobka. Nejvýznamnější ale byla jeho barokní přestavba v letech 1722–1726, kdy byl vlastně vystavěn kostel nový, a tuto podobu má kostel v podstatě dodnes. Vysvěcen byl 27. října 1726. V letech 1816–1817 v kostele

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech A-J, Academia Praha 1980, 29.9. 2009

popis

Kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské je rozsáhlá jednolodní barokní stavba. Chrámová loď je ukončena čtverhranným presbytářem, sakristie umístěna na východní straně. V západním průčelí chrámu vyzdviženy dvě věže, z nichž západní je pozůstatkem původní gotické stavby. Interiér chrámu je bohatě vybaven barokním zařízením. V obrazové výzdobě najdeme příběhy ze života Kristova, 11 obrazů apoštolů, obrazy křížové cesty. Nad monumentálním

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)