Tvrz v obci doložena na poč. 17. st., po r. 1733 přestavěna na barokní zámek. V l. 1883–89 přestavěn v romantickém slohu pseudogotiky. V druhé pol. 20. stol. značně zchátral. Poč. 21. st. zahájeny rekonstrukční práce.
Pohled na zámek od východu.
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Mlýnce, místní část města Vroutek, leží na úpatí Doupovských hor (nyní vojenský prostor Hradiště),10 km jihozápadně od Podbořan. Zámek nalezneme jihozápadně od centra obce, v parku pod silnicí, vlevo při cestě od Lužce a Vroutku. Zámek je veřejnosti nepřístupný.

historie

První zmínka o Mlýncích pochází z roku 1375. Na počátku 17. století je v obci doložena tvrz. Ta však byla roku 1733 demolována. Na jejím místě dal Václav Kager ze Štampachu postavit barokní zámek. Tento zámek byl roku 1883 od základů přestavěn v romantickém pseudogotickém stylu a okolo zámku založen park. Přestavba zámku, včetně zámecké kaple byla dokončena roku 1889. Od roku 1950 užíval zámek státní statek. Byly zde zřízeny kanceláře byty a

Pavel Vítek – zdroj: Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, nakladatelství LIBRI, 27.9. 2009

popis

Původně čtyřkřídlý jednopatrový zámek obklopující malé obdélníkové nádvoří. Od požáru v roce 1967 zámek tříkřídlý. V protilehlých rozích nádvoří jsou umístěna krytá schodiště. Na nádvoří krytá dřevěná pavlač. V mansardové střeše umístěny vikýře s pseudogotickými stupňovitými štíty.