Cenný hřbitov pravděpodobně vznikl v prvé polovině 17. století, nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1720. Zachovalo se na něm asi 300 náhrobků barokního a klasicistního typu. Hrobnický domek slouží jako rekreační chalupa.
hřbitovní domek a vstup na hřbitov
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Hřbitov se nachází na jižním okraji obce, při silnici do Zákolan. Je ohrazen vysokou zdí a vstup je uzamčen. Prohlídka je možná po domluvě s uživateli hrobnického domku (viz kontaktní telefon), zpravidla v neděli mimo židovské náboženské svátky.
25.9. 2009

historie

Hřbitov pravděpodobně vznikl již v prvé polovině 17. století, nejstarší čitelný náhrobek je z počátku 18. století – z roku 1720. Zachovalo se zde asi 300 náhrobků barokního a klasicistního typu. Od poloviny 18. století hřbitov patřil židovské náboženské obci v Ješíně, ve 20. století pak židovské obci ve Velvarech. V roce 1890 byl hřbitov rozšířen a ohrazen novou zdí. Poslední pohřeb se zde konal roku 1945. Hrobnický domek, na jehož štítu je

Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 25.9. 2009