Hrady.cz
Třetí malostranská radnice vznikla 1479–81. Pozdně renesanční přestavba 1619–60. Po sloučení pražských měst ztráta původní funkce, utilitární přestavby, snesení štítů a věží (1828). Počátkem 21. stol. důkladná rekonstrukce, obnova původního vzhledu.
Hlavní (západní) průčelí z Malostranského náměstí

Malostranská radnice

Graficke pismenko Na místě starší trhové osady v podhradí vysadil Přemysl Otakar II. roku 1257 město na německém právu s německy mluvícími osadníky. Ti se domohli samosprávy až v první třetině 14. století. Nejstarší radnice stála od přelomu 14. a 15. století uprostřed náměstí mezi hřbitovy u kostelů sv. Mikuláše a Václava (v místech dnešního jesuitského domu professe). Při bojích mezi Pražany a hradní osádkou v listopadu 1420 byla radnice spolu s okolními objekty vypálena a desítky let poté stála v sutinách. Roku 1453 na jejím místě vznikl měšťanský dům, ale poslední zmínka o staré radnici pochází ještě z roku 1476. Druhou radnici si ...
Ivan Grisa, dle Pavel Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy, Malá Strana, Academia 1999, 24.11. 2009