Významná regionální historická instituce vystavuje sbírky v objektech u kostela sv. Bartoloměje: v domě čp. 27 (bývalý špitál, historické sbírky), staré farní škole (bitva u Kolína 1757 a J. S. Machar) a nové farní škole (archeologické sbírky).
Dům čp. 27, sídlo historické exposice

Objekty Regionálního musea v Kolíně

Graficke pismenko Regionální museum má své exposice umístěny ve třech objektech. Dům čp . 27 na nároží Brandlovy a Karlovy ulice pochází z 2. poloviny 13. století, což dokládají dvě suterénní místnosti se záklopovým stropem a křížovou klenbou (dnes exposice středověku v Kolíně). Rozlehlý mázhaus vznikl ve 2. polovině 14. století. V letech 1518–1617 zde sídlil městský špitál (viz kostel sv. Jana Křtitele), což vyvolalo renesanční přestavbu. Další úprava proběhla po požáru 1796 (tehdy v majetku rodiny Červinkových, 1703–1837). Museu dům patří od 80. let 20. století, kdy proběhla částečná restituce gotického stavu (zejména portál a okna do ulice). Na místě sousedního domu ...
Ivan Grisa, dle Rišlink - Jouza - Zubíková: Průvodce k památkám Kolín EHD, nedatováno, 3.10. 2009