Sbor Církve československé byl v Kolíně postaven 1931–2 dle projektu Kotěrova žáka Vladimíra Wallenfelse ve funkcionalistickém stylu. Před něj byl přemístěn Husův pomník od Františka Bílka z roku 1914, původně umístěný před radnicí.
Husův pomník a sbor od západu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Husův sbor a pomník najdeme na stejnojmenném náměstí, které se nachází jihovýchodně od historického jádra města. Parkování možné přímo u sboru (příjezd ze silnice I/38 Legerovou a Havelcovou ulicí). Od nádraží (vlakového i autobusového) asi 500 m jihozápadně.
Sbor je přístupný při bohoslužbách (pravidelně v neděli od 9.00).

Husův sbor a pomník v Kolíně
    Věřící nově vzniklé Církve československé husitské se v Kolíně zprvu scházeli v kostele sv. Jana Křtitele na Kutnohorském předměstí (viz heslo). Od roku 1922 shromažďovali stavební fond na zřízení vlastního sboru, který by lépe uspokojil potřeby obce. To se podařilo do konce 20. let, což umožnilo zadat projekt architektovi Vladimíru Wallenfelsovi (1895–1962), žáku Jana Kotěry. Ten pojal sbor jako jednotný objekt, zahrnující modlitebnu i farní

Ivan Grisa, dle Rišlink - Jouza - Zubíková: Průvodce k památkám Kolín EHD, nedatováno, 3.10. 2009

Kolín  (KO)