Původní kostel pochází ze 13. st. a k němu ve 14. st. přistavěna kaple. Nejrozsáhlejší přestavba v letech 1802 a 1840. Okolo kostela ohradní zeď s 15 kapličkami přizděnými směrem do areálu kostela.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Slavonín je městská část statutárního města Olomouc rozkládající se jižně od středu města. Slavonín byl s městem Olomouc sloučen v roce 1921. Kostel sv. Ondřeje se nachází v jižní části obce, na malém návrší nad Zolovou ulicí.

historie

Původní gotický kostel pochází ze 13. století. K němu byla ve 14. století na severovýchodní straně přistavěna kaple. V následujících stoletích několikrát kostel přestavován. Nejpodstatnější přestavba proběhla v letech 1802 a 1840.

popis

Kostel je jednolodní volně stojící stavba. K ní na jižní straně přiléhá kněžiště a na východní straně stará sakristie, nová sakristie je připojena v ose kněžiště. Čtyřboká hranolová věž je vystavěna v ose severní stěny lodi. Severním průčelím věže je veden hlavní vchod do kostela. Věž je nahoře zakončena obloučkovým cimbuřím. Kostelní loď je osazena sedlovou střechou na níž je umístěn sanktusník s vysokou jehlancovou stříškou, která převyšuje