Malá, či letní residence, kterou si vybudovali jesuité, když na konci 17. století přesídlili z nedalekých Krašovic do Pertovic. Nápadná jednopatrová budova residence s vysokou věží stojí na náměstí nedaleko kostela.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko V polovině 17. století patřily Petrovice horlivým katolíkům Přibíkovi Jenšíkovi z Újezda a jeho manželce Lidmile Kateřině, roz. z Talemberka. Přibík Jeníšek založil jezuitskou kolej v Březnici, které daroval roku 1650 petrovické panství. Jesuité si v nedalekých Krašovicích zřídili sídlo, při němž měli kapli a hospodařili tu. Roku 1666 Petrovice krašovičtí jesuité odkoupili od jezuitů březnických. Dochované zprávy uvádějí, že byli mírnou a shovívavou vrchností a vzornými hospodáři. V posledních letech 17. století přeložili sídlo z Krašovic do Petrovic. V té době si zde vybudovali dvě rezidence. Z větší rezidence vznikl později ...
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 3 (P/Š), Academia, Praha 1980 a www stránky obce), 24.11. 2009