Gotický farní kostel poprvé připomínán roku 1350, barokně přestavěn v roce 1721. Věž přistavěna v roce 1778. Zařízení je převážně barokní a rokokové, jeho součástí je i obraz Legenda sv. Anežky z 18. století, dar Emy Destinové.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko První písemná zmínka o Petrovicích je z roku 1219. Záhy po založení osady byl v Petrovicích založen i kostel, který je poprvé připomínán roku 1350 mezi farními kostely v děkanátu vltavském. Kostel byl barokně přestavěn v roce 1721 – tehdy byla prodloužena loď a upraven triumfální oblouk. Dnešní věž byla přistavěna v roce 1778. Další úpravy proběhly na konci 19. a na počátku 20. století. V roce 1934 kostel vyhořel. Kostel je opraven (poslední opravy proběhly na přelomu tisíciletí) a dobře udržován.
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 3 (P/Š), Academia, Praha 1980), 24.11. 2009

popis

Jednolodní kostel s obdélnou lodí a presbytářem. Na severní straně je přistavena sakristie. Hranolová věž je nad západním průčelím. Na jižní stěně je zazděný gotický hrotitý portál ze 14. století. Presbytář je sklenut křížovou klenbou, gotický triumfální oblouk je barokně upraven. Kruchta je rokoková, z roku 1760. Zařízení je převážně barokní a rokokové, jeho součástí je i obraz Legenda sv. Anežky z 18. století, dar Emy Destinové.