Tvrz poprvé uváděna roku 1410, kdy ji koupil Přech z Olbramovic. Zanikla po roce 1450, kdy byly Ústupenice připojeny k Vysokému Chlumci. Zachoval se centrální pahorek, obklopený mělkým příkopem a základy jednoduché obdélné budovy.
tvrziště a jeho dnešní obránci
© Milan Caha 09/2009
Ústupenice jsou přístupné po červené turistické značce ze Sedlčan (cca 4 km), od tvrziště prochází ve vzdálenosti 200 m. Automobilem lze dojet až ke dvoru, u kterého se tvrziště nachází, lze zde pohodlně zaparkovat.
6.1. 2010

historie

Doklady o ústupenické tvrzi jsou poněkud skoupé. Ústupenice jsou poprvé uváděny roku 1318, ve spojitosti se třemi syny ústupenického vladyky Jana. Tvrz je výslovně zmiňována v roce 1410, kdy ji koupil Přech z Olbramovic. Naposledy se o ní zmínka objevuje kolem roku 1450, kdy byly Ústupenice připojeny k panství Vysoký Chlumec a tvrz zpustla. Ves Ústupenice zanikla po roce 1611.
    Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III.díl (S-Ž), nakladatelství Argo, Praha 2005), 6.1. 2010

popis

Tvrziště ústupenické tvrze leží dnes na soukromém pozemku a je nepřístupné. Zachoval se výrazný centrální pahorek, obklopený mělkým pozůstatkem příkopu na severní a východní straně. Archeologický průzkum objevil základy a fragmenty zdiva jednoduché obdélné budovy. Uvnitř pahorku je uváděna zachovalá místnost (snad suterén či sklep), není však jisté, zda se jedná o součást původní stavby či o druhotně využité zdivo.

Příbram  (PB)
    Doubravice