Pozdně románský kostel, snad z doby okolo roku 1240, připomínán r. 1350. Zachoval se románská portál a věž se sdruženými okny, barokně nastavěná. V interiéru pseudogotický oltář s obrazy sv. Mikuláše, sv. Ludmily a sv. Václava od J. Scheiwla.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Pozdně románský kostel, pravděpodobně z doby okolo roku 1240, poprvé připomínán roku 1350. Zachovala se románská věž, nastavená v baroku. Zachoval se též románský portál v předsíni, datovaný kolem roku 1270. Kostel byl několikrát upravován (snad již raně goticky), poslední významná úprava proběhla v roce 1890 a poté kolem roku 1999.
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1980), 11.1. 2010

popis

Jednolodní obdélný kostel, s čtvercovým presbytářem a sakristií v ose. Po jižní straně lodi je barokní předsíň, ve které se uchoval původní románský portál z doby kolem roku 1270. Dominantou kostela je mohutná hranolová věž nad západním průčelím. Presbytář je sklenut křížovou klenbou, loď je plochostropá, doplněná pavlačovou panskou tribunou. Strop býval před rokem 1735 malovaný. Barokní jsou dnešní obdélná, segmentově zakončená okna chrámové

Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1980 a stránky www.nechvalice.unas.cz), 11.1. 2010