Křižovnický špýchar

expozice Hornického muzea Příbram
Špýchar je pobočkou Hornického muzea Příbram. Expozice "Ze života venkovského obyvatelstva středního Povltaví" je umístěna v barokním špejcharu z r. 1770. Dále je zde archeologická expozice a expozice o působení křižovníků na Knínsku.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Muzeum Špýchar Prostřední Lhota je pobočkou Hornického muzea Příbram. Tato expozice byla vybudována v roce 2004 v architektonicky zajímavé budově čtyřpodlažního barokního špejcharu z roku 1770. Ten byl součástí hospodářského statku, který patřil řádu křižovníků s červenou hvězdou. Památkově chráněný objekt má půdorys obdélníka se zaoblenými nárožími, s pásovou římsou a nevelkými obdélníkovými okny. Kratší zdi jsou zdobeny výraznými volutovými štíty. Hlavní expozice "Ze života venkovského obyvatelstva středního Povltaví" přibližuje především prostřednictvím sbírkových předmětů – zemědělských strojů a nářadí, náčiní řemeslné výroby ...

Příbram  (PB)
    Prostřední Lhota