Původní kaple pocházela z 15.stol. koncem 16. stol. přestavěna na kostel a zasvěcen sv. Jiří a sv. Mikuláši. Roku 1791 a 1885 prošel velkými přestavbami.
Kostel sv. Jiří a sv. Mikuláše ve Starovicích
© Pavel Vítek 07/2009
Graficke pismenko Obec Starovice leží asi 2,5 km severozápadně od města Hustopeče u dálnice D2, kde však do obce není přímý sjezd. Starovice patří mezi významné vinařské obce velkopavlovické vinařské oblasti. Za obcí se nachází soustava vinných sklepů, které byly převážně vystavěny v období 1809–1815.
Kostel sv. Jiří a sv. Mikuláše vévodí návsi. Dále stojí na návsi barokní sochy sv. Antonína, sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie Immaculaty z roku 1741.

historie

První písemná zmínka o kapli ve Starovicích pochází z roku 1476 a další písemnost z roku 1494 se zmiňuje o kapli zasvěcené sv. Jiří. Výraznou změnu prodělala kaple v roce 1592, kdy byla přistavěna hranolovitá věž, v níž byly umístěny čtyři zvony. Kaple tím získala statut kostela. Postupem času však kostel chátral a proto byl roku 1791 od základů přestavěn. Z původní stavby zůstala pouze věž. Tehdy byl nový kostel zasvěcen sv. Jiřímu a sv.