Původně asi pohřební kostel slavníkovského hradiště, zasvěcený sv. Bonifáci, později sv. Jiřímu. Od roku 1746 na hl. oltáři obraz sv. Vojtěcha, jemu oficiálně zasvěcen 1832. Dnešní stavba má presbytář z posl. čtvrti 14. stol., obnova po požáru 1832.
Graficke pismenko Kostel stojí v jihovýchodní oblasti pravobřežní části Libice, na křižovatce silnice Husovy a Kostelní ulice. Příjezd od D11 z křižovatky Velký Osek po silnici II/125 a po místní komunikaci. Parkování je možné přímo u kostela, kde je i autobusová zastávka. Železniční stanice Libice nad Cidlinou na trati Praha - Nymburk - Kolín (linka S2 PID) se nachází asi 500 m severovýchodně.
Kostel je přístupný během bohoslužeb.
Ivan Grisa , 16.9. 2009

Kostel svatého Vojtěcha v Libici nad Cidlinou
    Původně zřejmě pohřební kostel nedalekého slavníkovského hradiště, zasvěcený svatému Bonifáci, později svatému Jiří. Od roku 1746 na hlavním oltáři obraz svatého Vojtěcha, jemu oficiálně zasvěcen 1832. Dnešní stavba má presbytář a sakristii z poslední čtvrti 14. století, obnova po požáru 1832 proběhla v letech 1835–36. Zahrnula prodloužení lodi a pozdně empirovou úpravu tvaru jejích oken. Další úprava proběhla roku 1875 (stavitel Štěpnička z

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 16.9. 2009

Nymburk  (NB)