Moje místa 0
Od r.1487 stávala na místě dnešního kostela kaple sv. Ondřeje, povýšená r. 1503 na farní kostel. Roku 1700 vystavěn nový kostel, zasvěcený sv. Janu Křtiteli. Při stavbě využito zdivo původního kostela, věž vystavěna nová. Kostel rozšířen v roce 1875.
Kostel sv. Jana Křtitele v Rakvicích.
© Pavel Vítek 07/2009
Graficke pismenko Obec Rakvice se nachází v jihomoravské velkopavlovické vinařské oblasti. Jsou vzdáleny 13 km severozápadně od Břeclavi a 12 km jihovýchodně od Hustopečí.
Asi 8 km západně od Rakvic se nachází na řece Dyji rekreační přehradní nádrž Nové Mlýny.

historie

První písemná zmínka o Rakvicích pochází z roku 1248. Roku 1487 byla na místě, kde stojí nynější kostel postavena kaple, zasvěcená sv. Ondřejovi. Ta byla roku 1503 povýšena na farní kostel. Roku 1604 byl kostel sv. Ondřeje zbořen a na jeho torzu byl v roce 1700 vystavěn kostel nový. Tehdy byl zasvěcen sv. Janu Křtiteli. Při stavbě nové kostela bylo částečně využito zdivo původního kostela, věž byla vystavěna nová. Vzhledem k malé kapacitě

popis

Kostel sv. Jana Křtitele je orientovaná podélná obdélníková jednolodní stavba s odsazeným čtyřbokým kněžištěm. Na jižní straně k němu přiléhá depositář, na severní sakristie. V západním průčelí je vyzdvižena mohutná hranolovitá věž. Věž člení lizény, jinak má celá stavba hladké fasády. Hlavní vstup do kostela vede křížově zaklenutým podvěžím. Boční portál je umístěn v jižní zdi lodi. Kněžiště kostelní loď zaklenuty valeně se styčnými výsečemi.