Pozůstatky kamenných hradeb z konce 14. až poč. 15. stol. Po r. 1427 za Jana Tovačovského z Cimburka obnovovány a zesilovány. Dochována i pozdně got. bašta.
celkový pohled na pozdně gotickou baštu ve dvoře domu čp. 122
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Graficke pismenko Pozůstatky kamenných městských hradeb slezského města Odry, na úpatí Nízkého Jeseníku, necelých 15 km severozápadně od Nového Jičína.
Z gotických zdí a bašt se dochovaly pouze krátké úseky za kostelem, v ulici Zámecké a především pozdně gotická hradební bašta v ulici Pásové na jihozápadě města. Průčelí bašty je volně k vidění na této ulici, vlastní oblé těleso je bohužel zrakům skryto ve dvoře soukromého domu čp. 122.

Historie a popis oderských hradeb
    Město Odry bylo již od svého počátku založeno jako ohrazené. Pevné kamenné hradby však tehdy nahrazovala dřevěná palisáda. Kamenné hradby vznikly nejpozději počátkem 15. století, zřejmě však je lze očekávat již ke konci 14. století. Součástí okruhu hradeb se stal i opevněný hrad na severovýchodě a kostelní areál na východě. Celou východní třetinu obvodu města chránil podzámecký rybník. Do města se vstupovalo dvě bránami – Horní na severu a Dolní