Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Liptovský Ján, Pálovský kaštieľ

zámek Liptovský Ján

Pálovský kaštieľ
Renesanční zámek (kaštieľ) vystavěný v 17. století v jižní části obce. Bloková přízemní stavba s patrovými polygonálními věžemi v nárožích sv. křídla. Torzálně zachována sgrafitová výzdoba fasády.
celkový pohled na zámek s dvojící polygonálních nárožních věžic
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Severoslovenská obec Liptovský Ján, na severním úpatí Nízkých Tater, ležící necelých 6 km jihovýchodně od města Liptovský Mikuláš, je jedinečná nejen svou okolní přírodou, ale především svým dochovaným souborem jedenácti starších i mladších drobných šlechtických sídel.
Jedním z cenných a starších zámků (kaštieľů) je i renesanční tzv. Pálovský kaštieľ v jižní části obce v blízkosti katolického kostela.

Popis a historie objektu
    Pálovský kaštieľ byl vystavěn někdy v průběhu 17. století jako jednoduchá přízemní bloková stavba na půdoryse širokého obdélníku se dvěma patrovými polygonálními věžemi v nárožích severovýchodní fronty. Věže, stejně jako zámek kryje jednoduchá valbová (jehlancová) střecha. Uvnitř objektu je zachovalá renesanční dispozice. Kolem oken a na nárožích se dochovaly malé pozůstatky sgrafitové výzdoby fasády. V pozdějších dobách byl zámek doplněn o