Hlavní pošta v Jablonci nad Nisou

Graficke pismenko Novorenesanční budova jablonecké hlavní pošty byla postavena roku 1893 podle projektu Friedricha Setze. Slouží svému účelu pod firmami čtyř různých států dodnes, nedávno prošla velkou opravou exteriéru. Representativní novorenesanční budova dotváří západní část městského centra. Do její výstavby sídlil poštovní úřad ve staré radnici. Jablonečtí se chlubili, že zdejší pošta přijímá po vídeňské nejvíc devizových zásilek z celé monarchie.
Od roku 1902 do počátku 20. let 20. století zajížděly do nádvoří pošty speciální tramvaje, vybavené z boku poštovními schránkami, do kterých bylo možno na stanovených zastávkách vhodit listovní zásilku. Obstarávaly pohyb zásilek mezi jednotlivými poštovními úřady v jablonecké aglomeraci a železničními stanicemi v Jablonci a Rychnově.
    Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)