Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Liptovský Ján, kaštieľ Nyárovců

zámek Liptovský Ján

kaštieľ Nyárovců
Renesanční zámek (kaštieľ) rodu Nyárovců z konce 16. století. V 17. a 19. století několikrát upravován. V r. 1955 částečně přestaven. Zachovány nárožní arkýře na dřevěných krakorcích, klenby a jiné dekorativní prvky.
uliční fronta zámku
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Jedním z nejcennějších zámků (kaštieľů) v severoslovenské obci Liptovský Ján, na severním úpatí Nízkých Tater, je bezesporu renesanční Nyárovský kaštieľ v centru obce na ulici Starojánské. Objekt je využíván k soukromým obytným účelům a je proto nepřístupný.

historie

Renesanční kaštieľ Nyárovců byl vystavěn koncem 16. století. V průběhu 17. a 19. století byl zámek několikrát upravován. V roce 1955 byl objekt částečně přestavěn a přefasádován, čímž utrpěla především cenná renesanční fasáda zámku. Objekt byl rozšířen o pseudohistorickou přízemní vstupní přístavbu s napodobeninou nárožního oválného arkýře. Další úpravy se týkaly vnitřní dispozice.

popis

Kaštieľ je tvořen blokovou jednopatrovou stavbou se dvěma rizality v ose delších stran. Severní je velmi mělký a tvoří třetinu délky budovy. Jižní předstupuje dále od budovy a je užší. Oba rizality respektují výšku zámku. Nároží zámku v patrech doplňují drobné oválné arkýře na dřevěných krakorcích. Vnitřní dispozice je řešena ústřední vstupní síní se schodištěm, která se opakuje i v patře. Zachované jsou i renesanční štukové klenby, železné