Kostel starokatolické církve byl v Jablonci postaven v letech 1900–02 podle projektu Josefa Zascheho v čistém secesním slohu. Přes poválečný úpadek církve i místní obce se zachoval ve výjimečně čisté podobě, v současnosti postupně rekonstruován.
Graficke pismenko Kostel stojí na náměstí Boženy Němcové ve východní části města, u výjezdu silnice I/14 směr Tanvald. Parkování je možné přímo v okolí. Na náměstí zastavují městské a příměstské autobusy, nejbližší železniční zastávky na trati Liberec - Tanvald - Harrachov (Jablonec nad Nisou zastávka, Nová Ves nad Nisou) se nacházejí asi 400 m jižně, resp. jihovýchodně.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, pravidelně v neděli od 10.00 v období od velikonoc do listopadu (přes zimu ve vytápěném suterénu).

Starokatolický kostel Povýšení svatého Kříže v Jablonci nad Nisou
    Starokatolická církev vznikla jako reakce na prohlášení dogmatu o neomylnosti papeže na I. vatikánském koncilu roku 1870. Katolíci, kteří s tímto dogmatem a dalšími závěry koncilu nesouhlasili, po několika letech římskokatolickou církev opustili a vyhlásili samostatnou církev, která si díky orientaci na původní kořeny křesťanství zvolila název starokatolická. Nová církev získala většinu sympatizantů v německy mluvících zemích a Belgii. Výjimkou

Ivan Grisa, dle Kober - Lhotová - Strnad: Kapitoly ze stavebního vývoje Jablonce nad Nisou, Informační centrum MÚ v Jablonci nad Nisou 2004, 14.9. 2009
    Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)