Římskokatolický kostel Nejsvětější Trojice z l. 1605–14 vystavěný nákladem Baltazara Certyše z Kynšperka a jeho ženy Kateřiny. Hodnotná jednolodní renesanční stavba se vstupní průčelní věží.
pohled na kostel od presbyteriální strany
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Graficke pismenko Nejvýraznější dominanta městyse Suchdol nad Odrou, asi 8 km severozápadně od Nového Jičína, je bezesporu katolický renesanční kostel Nejsvětější Trojice na návrší nad středem obce. Kolem kostela se rozkládá ohrazený prostor hřbitova s náhrobky zdejších fojtů z rodu Telčíků.
Zajímavostí v blízkosti kostela je místo, kde stávala slavná Komenského lípa a dále trosky někdejšího honosného sídla zdejších fojtů, které v zuboženém stavu přežívá u cesty naproti kostelu.

historie

Stavba kostela Nejsvětější Trojice započala v roce 1605 – tehdy jako renesanční jednolodní stavba. Mecenáši stavby chrámu byli Baltazar Certyš z Kynšperka a jeho žena Kateřina. Byl dokončen roku 1614 vztyčením báně na kostelní věži. Dílčí úpravy kostela se děly ve 2. polovině 19. století.

popis

Kostel tvoří jednolodní renesanční stavba s dominující západní hranolovou věží o pěti podlažích a posledním oktogonáloním patrem. Věž zakončuje již barokní báň ve tvaru zdvojené makovice s lucernou. Hlavní vstup do kostela je prolomen v této věži, která je tedy průchozí a tvoří v přízemí hezkou předsíň s křížovou klenbou s hřebínky. Portál do kostela tvoří jednoduchý neprofilovaný lomený oblouk. Boční fronty kostela doplňují neodstupňované

Nový Jičín  (NJ)