Původní českobratrský kostel postaven v roce 1564. Po vypuzení nekatolíků přestavěn v letech 1765–67 na katolický v pozdně barokním stylu. V roce 1925 provedena jeho oprava a v roce 1966 nově vymalován interiér.
Kostel Narození Panny Marie ve Velkých Bílovicích
© Pavel Vítek 08/2009
Graficke pismenko Město Velké Bílovice leží 10 km severně od Břeclavi a 17 km západně od Hodonína. Nejsnadnější příjezd do Velkých Bílovic je po dálnici D2, exit 41 a z něj asi 2 km severovýchodně.
Kostel Narození Panny Marie stojí na mírném návrší v jihovýchodní části obce.

historie

Původní kostel byl postaven jako českobratrský v roce 1564 Janem ml. ze Žerotína. Po vypuzení nekatolíků v průběhu a hlavně po třicetileté válce byl kostel opuštěn, chátral a hrozil zřícením. V letech 1765–67 nechal kostel od základů přestavět jako katolický v pozdně barokním stylu kníže Josef Václav z Lichtenštejna. Stavbu vedl vídeňský knížecí stavitel Johann Ferdinand Modlhammer.

popis

Kostel je jednolodní orientovaná stavba. Na východní straně je ukončen polygonálním závěrem kněžiště. Obdélná sakristie je umístěna při jeho jižní stěně. Patrová kaple s točitým schodištěm přiléhá k severní straně kněžiště. Západnímu průčelí vévodí mohutná čtyřboká věž s hlavním vstupem do kostela. Kostel je dlouhý 30 metrů, široký 11 metrů. V roce 1925 byla provedena jeho důkladná oprava. Obraz na hlavním oltáři představuje Narození Panny