Kostel sv. Petra a Pavla pochází z 1. pol. 13. stol. V průběhu staletí několikrát přestavován, naposledy v 19. stol. Z té doby pochází charakteristická neogotická věž. V severní zdi kostela pozdně románský portál.
Kostel sv. Petra a Pavla v Podivíně
© Pavel Vítek 07/2009
Graficke pismenko Podivín leží 13 km severozápadně od Břeclavi a 7 km severovýchodně od Lednice. Leží na železniční trase Brno – Břeclav a dálnici D2, exit 41.
Kostel sv. Petra a Pavla se nachází v centru obce a jeho charakteristická věž je nepřehlédnutelná.

historie

Nejstarší zmínka o vsi a snad i hradu Podivín pochází z roku 1074 a lze ji najít v Kosmově kronice. Z přelomu 13. a 14. století pochází písemná zpráva o tom, že Podivín měl městská práva. Počátky románského kostela sv. Petra a Pavla jsou doloženy v 1. pol. 13. stol. Z této doby pochází i pozdně románský portál. V průběhu let prošel kostel výraznými stavebními úpravami z důvodu jak přestavby kostela, tak opravami po válečných pleněních. Věž

popis

Nejhodnotnější částí kostela je pozdně románský, mírně lomený, ústupkový portál v severní zdi lodi kostela. Pochází z doby výstavby původního kostela, z 1. pol. 13. stol. Portál byl objeven spolu se zbytky kvádříkového zdiva při opravě fasády kostela v roce 1927. Původně sloužil buď jako hlavní vchod do kostela a nebo jako vchod vyhrazený panujícímu knížeti a jeho dvoru (porta aurea).