Lingnerschloss

Dresden/Drážďany
Prostřední z tzv. labských zámků v Drážďanech vznikl z viničního domku, kde pobýval do dokončení svého zámku princ Albrecht Pruský (viz Albrechtsberg). Tehdy došlo k přestavbě na sídlo jeho komorníka. Během 20. stol. četné změny majitelů a funkcí.
Lingnerschloss z protějšího břehu Labe
© Ivan Grisa 10/2007
Graficke pismenko Areál vily je přístupný z Bautzner Strasse (Budyšínská třída), vedoucí z Nového Města (Neustadt) východním směrem po okraji Drážďanského lesa (Dresdner Heide). Nejbližší tramvajová zastávka Elbschlösser (linka 11, mimo jiné od obou největších drážďanských nádraží).

Lingnerschloss (Lingnerův zámek) v Drážďanech
    Na místě viničního domku nechal v letech 1850 - 53 postavit podle projektu zemského stavitele Adolpha Lohseho princ Albert Pruský klasicistní vilu Stockhausen pro svého komorníka. Do dokončení sousedního zámku Albrechtsberg zde princ pobýval (viz heslo). Obě stavby měly propojené zahrady na svazích nad Labem. Od roku 1891 vila patřila drážďanskému výrobci šicích strojů Bruno Naumannovi, od roku 1906 ji vlastnil podnikatel Karl August Lingner,

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.besuchen-sie-dresden.de, 6.9. 2009
    Německo