Barokní kostel v Kostelci nad Ohří stojí na výšině ve východní části vsi. Byl postaven roku 1758, pravděpodobně na místě starší stavby. Vnitřní zařízení soudobé s výjimkou polychromované Madony Ochranitelky z 15. století. Obklopen hřbitovem.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Kostelec nad Ohří stojí na terase jižního břehu oharské nivy, nad tzv. Malou Ohří, asi 3 km západně samotné Budyně, jejíž je součástí. Ze silnice II/118 (Budyně - Slaný) lze odbočit u Roudníčku, z II/246 v Radovesicích. Kostel dominuje obci, parkování je možné přímo u něj. Kostel je přístupný při bohoslužbách, pravidelně první sobotu v měsíci od 11.00. Autobusové spojení ve volných dnech neexistuje, nezbývá, než jít z Budyně. Nejbližší funkční železniční stanice v Libochovicích (asi 3 km severozápadně). Přes Kostelec prochází červená značka Libochovice - Doksany, při příchodu od Libochovic se vyplatí neposlechnout značení a jít na křižovatce se ...
Ivan Grisa , 5.9. 2009

Kostel svatých Petra a Pavla v Kostelci nad Ohří
    Barokní kostel v Kostelci nad Ohří stojí na výšině ve východní části vsi. Byl postaven roku 1758, pravděpodobně na místě starší stavby. Vnitřní zařízení je soudobé s výjimkou polychromované Madony Ochranitelky z 15. století (nebyla-li odvezena či odcizena). Kolem kostela se rozkládá hřbitov s řadou zajímavých náhrobků z 19.–20. století.
    Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 5.9. 2009