Dům U Modré hvězdy je v jádru renesanční. Po požáru roku 1796 byl pozdně barokně přestavěn. Při opravě v roce 1970 zde byl nalezen renesanční poklad, dnes uložený v Městském muzeu.
dům U Modré hvězdy
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Jako řada dalších domů na týnském náměstí je i dům U Modré hvězdy v jádru renesanční. V jeho historii se zde vystřídala řada majitelů z řad nejvýznamnějších osobností města. V roce 1636 jej vlastnil arcibiskupský hejtman Václav Vltavský, v roce 1677 městský primátor Kašpar Kamperle. Po něm koupila dům rodina solního hejtmana Vincence Gotfrieda Zieglera. Na počátku 19. století dům vlastnila vdova po mydláři Anna Říčanská, která se podruhé provdala za velmi mladého mydlářského tovaryše Jana Happla, kterému bylo 22 let. V roce 1970 byla obnovena nárožní věžička a dům získal svoji původní podobu z doby po požáru roku 1796. Při této přestavbě byl nalezen renesanční poklad (viz odkaz), dnes uložený v Městském muzeu a příležitostně (například při příležitosti EHD) vystavovaný.