Renesanční radnice (čp. 2), pozdně barokně přestavěna po požáru roku 1796. Propojena se sousedním, rovněž renesančním domem čp. 25, zmiňovaným r. 1631. Radnice dnes slouží Městskému úřadu a Městské galerii Art Club.
radnice a dům čp. 25
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Týnská radnice (čp. 2) je v jádru renesanční budova na západní straně náměstí. Barokně byla přestavěna podle projektu třeboňského mistra Lyvora místními staviteli Františkem Kaplickým a Janem Kaucem po požáru roku 1796. Při této přestavbě přišla budova o původní věžičku s hodinami, získala však pozdně barokní arkády. Pod nimi se v minulosti prodával chléb, byla zde zavěšena městská váha a požární náčiní. Přízemní místnosti radnice sloužily nějakou dobu jako solní sklad a od roku 1725 zde bylo „vězení sousedské“ – městská šatlava. V zadním traktu budovy byl od 16. století městský pivovar. Dnes je radnice propojena se sousedním, rovněž renesančním ...