Původní goticko-renesanční dům čp. 38, poprvé doložený roku 1654 jako židovský. V roce 1681 jej získal týnský měšťan Bartoloměj Váňa. Hostinec doložen roku 1776, dnešní název se objevuje v roce 1815. Současná fasáda je barokní a klasicistní.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Původní goticko-renesanční dům (čp. 38) v severní frontě týnského náměstí byl poprvé písemně doložený roku 1654. Uváděn je jako židovský majetek. Po vysídlení Židů z města jej v roce 1681 získal týnský měšťan Bartoloměj Váňa. Hostinec je v domě doložen roku 1776, dnešní název se objevuje v roce 1815. Dnešní podoba domu pochází z barokních a klasicistních přestaveb. V jádru domu se zachovalo původní gotické, mimořádně mohutné zdivo – v přízemí má tloušťku až 115 cm. V interiéru stodoly, která patřila k hospodářskému zázemí domu, je dochována původní studna. Průčelí stodoly zdobí dvoupatrový barokní štít.