Původně goticko-renesanční dům na význačném místě týnského náměstí. V roce 1795 v něm byla zřízena lékárna. Označení U Zlatého orla od 19. století. Lékárna v domě fungovala do 60. let 20. století.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Současný dům vznikl přestavbou staršího goticko-renesančního domu. Stojí na význačném místě náměstí a vždy byl v majetku nejbohatších týnských měšťanů. Koncem 17. století například patřil solnímu hejtmanovi Matěji Jindřichu Doudlebskému z Hortenfelsu. V roce 1795 jej koupil lékárník Jan Kubert a zřídil v domě lékárnu. V roce 1803 ji prodal Josefu Drexlerovi, poté ji vlastnil František Peiger (1820) a František Grim (1829), týnský purkmistr. Označení „ U Zlatého orla“ získal dům právě za jeho vlastnictví. Odpovídající domovní znamení se zachovalo na nároží. Grimové vlastnili lékárnu do roku 1907, poté ji koupil týnský lékárník a starosta Josef Procházka. Lékárna v domě fungovala do 60. let 20. století.