Původně dva domy ze 16. stol., spojené v 17. stol. Od r. 1776 zde byla císařská pošta, prvním poštmistrem byl Petr Walcher. V roce 1848 zde byl poštovní úřad zrušen. Secesní průčelí s ornamentálními a květinovými vzory z poč. 20. stol.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Jednopatrový dům na východní straně náměstí vznikl spojením dvou domů z 16. století. Spojení proběhlo ve století 17. Od roku 1776 zde fungovala císařská pošta. Prvním týnským poštmistrem byl Petr Walcher. Od roku 1812 zde byl poštmistem Karel Höger z Högersteinu, který si dědičný úřad roku 1822 vyměnil s poštmistrem z dolnorakouského Perschlingu rytířem Antonínem Maškem z Maasburgu. Poštovní úřad byl v té době velmi významný a vážený, svědčí o tom i honosné náhrobky dědičných týnských poštmistrů na hřbitově před vchodem do kostelíka sv. Víta. V roce 1848 ztratila tehdejší poštmistrovská rodina Mašků právo na provozování pošty a poštovní úřad se do budovy již nevrátil. Na počátku dvacátého století budova získala pěkné secesní průčelí s ornamentálními a květinovými vzory.