Největší kaple v Týně postavena nad sochou Panny Marie Karlovské z druhé poloviny 18. století. Do dnešní podoby byla kaple upravena až v roce 1864 na náklady týnského loďmistra Karla Weselého.
Kaple stojí v Tyršově ulici, po pravé straně silnice vedoucí z náměstí k horní části hřbitova.
25.9. 2009

historie

Největší kaple v Týně byla postavena v druhé polovině 18. století nad sochou Panny Marie Karlovské, která byla pravděpodobně vztyčena při příležitosti návštěvy císařovny Marie Terezie, která ji měla za svoji patronku. Její zasvěcení bývalo chybně dáváno do spojitosti s osadou Karlov u Všeteče a tradovala se pověst o tom, jak si socha původně určená pro Karlov, určila po cestě z Tábora sama místo, kde má být postavena. Ve skutečnosti zasvěcení