Kostel Narození Panny Marie je v podhradí ve Starém Plzenci-Malé Straně. Původně zde stál románský kostel ze 12. stol., dnešní je ze 14. stol. Jednolodní stavba s bočními kaplemi, ukončená presbytářem a sakristií. Hranolovitá věž na jihozápadní straně. Zařízení kostela ze 17. a 18. století.
Graficke pismenko Kostel Narození Pany Marie se nachází v podhradí, v časti Starého Plzence označované jako Malá Strana. Původně na tomto místě stál románský kostel snad ze 12. století. Dnešní kostel je ze 14. stol., přestavěn v roce 1554 a 1695. Jedná se o jednolodní stavbu s bočními kaplemi, ukončenou presbytářem a sakristií. Věž je hranolovitá na jihozápadní straně. Zařízení kostela je ze 17. a 18. století. V kostele i u kostela náhrobníky. V těsné blízkosti přístupové cesty ke kostelu je litinový kříž z roku 1741.