Kostel v Ratenicích byl postaven roku 1811 v opožděném a zjednodušeném barokním stylu. Provedení západní věže s rohovými opěráky nevylučuje využití starší konstrukce. Naopak lomená okna schodišťové vížky jsou zřejmě projevem raného historismu.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Příjezd autem od dálnice D11 (sjezd 35) po silnici II/329 směr Pečky, ve Vrbové Lhotě odbočit. Od stanice Pečky nebo zastávky Cerhenice (linka S1 PID) vždy dva kilometry po silnicích III. třídy.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, pravidelně v neděli od 9.45.

Kostel svatého Jakuba Většího v Ratenicích
    Kostel v Ratenicích byl postaven roku 1811 v opožděném a zjednodušeném barokním stylu. Provedení západní věže s rohovými opěráky nevylučuje využití starší konstrukce. Naopak lomená okna schodišťové vížky jsou zřejmě jedním z projevů raného historismu 19. století. Kolem kostela se prostírá bývalý hřbitov s několika náhrobky z 19. století. Na druhé straně silnice k Cerhenicím najdeme památník padlým z I. světové války s motivem českého lva,

Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3, Academia 1980, 2.9. 2009
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy