Svatý Kámen

Heiliger Stein
Kultovní celek Svatý Kámen v Mitterretzbachu tvoří v současnosti několik objektů, které zde postupně vznikaly v různé době – nejstarším prvkem je místovitý kámen. Později zde byl postaven kostelík Panny Marie na kameni.
celkový pohled na skupinu kamenů
Graficke pismenko V současnosti se na Svatém Kameni nachází několik objektů: kámen s mísovitými prohlubněmi obklopený dalšími kulatými kameny, kaple U Svatého kamene, odkryté základy zbořeného kostela a dále vyhlídkový ochoz. Z ochozu je daleký výhled do okolí – na Hnanice, pohraniční pás směrem k Hatím, ale zejména do Rakouska do okolí Retzu. Konají se zde četné společenské akce. Areál se nachází v ploše vinohradů a i proto zde jsou stánky s posezením, občerstvením a s ochutnávkou a prodejem místních vín. Otvírací doba stánku je květen až září – pá, so, ne a svátky vždy od 15.00 hod. Přístup z ČR je možný například pohodlnou cyklistiskou stezkou ...
D. Hamza, 2.9. 2009

historie

Kultovní celek Svatý Kámen v Mitterretzbachu tvoří v současnosti několik objektů, které zde postupně vznikaly v různé době. Nejstarším prvkem areálu je mísovitý kámen označován za jeden nejhezčích v Rakousku. Podle různých představ bylo toto místo v prehistorických dobách kultovním místem a kámen sloužil jako obětní nebo kultovní místo. Tento kámen přitahoval svou vyjímečností pozornost i později. Lidé například věřili, že prášek vyplavený z