Kostel sv. Václava v Olešnici u Trhových Svinů vznikl v letech 1786–1787 přestavbou zámeckého pivovaru. Věž byla přistavěna v roce 1887. Stavebně je napojen na objekt zámku. V posledních letech probíhá jeho rekonstrukce.
Celkový pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Kostel sv. Václava stojí v centru obce Olešnice nedaleko Trhových Svinů v podhůří Novohradských hor. Věž tvoří přirozenou dominantu obce. Stavba navazuje na areál zdejšího zámku, se kterým jej pojí zajímavá historie. V rámci prohlídky zámku (viz podrobnosti tam) se nahlédne také do kostela.
Jiří Cukr , 1.9. 2009

historie

Na místě kostela stával od 16. století pivovar, který tvořil severní křídlo zámku. Postavili jej tady Pouzarové z Michnic, když přestavovali sousední tvrz na renesanční zámek. V letech 1786–1787 byl pivovar adaptován na kostel, což je jistě velice zajímavé. Od roku 1857 je kostel farní. Věž byla přistavěna až v roce 1887 a na tuto dobu upomíná pamětní deska, která jmenuje Václava Tomáška a jeho manželku jako štědré dárce na stavbu věže a hodin.