zámek Sudovice

Nový Knín - Sudovice
Barokní zámek ze 17. století. Budova byla původně dvojkřídlá, ve tvaru písmene L. V roce 1956 vyhořelo západní křídlo s kaplí a už nebylo obnoveno. Vlastní jej rodina spisovatelky Fan Vavřincové.
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Sudovice jsou poprvé zmiňovány roku 1428, jako sídlo Ctibora ze Sudovic. Až do 17. stol. byly v držení rodu Sudovských ze Sudovic. V roce 1655 je získal rytíř Ludvík z Hodovic na Ebersdorfu. Zámek byl přestavěn z budov původního dvorce v barokním stylu v 17. století. Budova byla původně dvojkřídlá, ve tvaru písmene L. K severu (k silnici) byla přízemní, k jihu patrová. Měla mansardovou střechu a dvě vížky. Objekt byl poněkud necitlivě modernizován v roce 1924. V roce 1956 vyhořelo západní křídlo s kaplí a už nebylo obnoveno. Po restituci jej opět vlastní rodina Němotova, z niž pochází mimo jiné spisovatelka známá pod pseudonymem Fan Vavřincová. Přes silnici je barokní špejchar a kaplička z 19. století.
Milan Caha (zdroj: Úlovec, Jiří : Tvrz a zámek v Sudovicích u N. Knína, Podbrdsko VIII/2001), 12.9. 2009