Farní, původně gotický, kostel, připomínán r. 1352. Za vlastnictví řádu křížovníků v l. 1685–88 byl přestavěn barokně. Opravován byl v l. 1906, 1958, 1993–94. Na hřbitově márnice z 18. stol. s nástropním obrazem Posledního soudu.
kostel od jihu
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Původně gotický kostel, připomínán poprvé v roce 1352. Další zprávy o kostele pocházejí z let 1406–1425. Za vlastnictví křížovníků byl přestavěn barokně; přestavba proběhla v letech 1685–88. Opravován byl v letech 1906, 1958, 1993–94. Od roku 1985 jsou zde pořádány koncerty. Kostel slouží jako farní pro farnost Starý Knín.
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978 a www.prostor-ad.cz), 4.10. 2009

popis

Jednolodní kostel s obdélnou lodí, osvětlenou kasulovými okny. Rovněž presbytář je obdélný, s kasulovými okny. Na jižní straně lodi se zachovalo gotické okno s jednoduchou kružbou. V západním průčelí je hranolovita věž. Zařízení je převážně rokokové z doby kolem r. 1750 a ze druhé poloviny 18. stol. Hlavní oltář je rokokový, s obrazem Stigmatizace sv. Františka od I. Raaba (restaurován v roce 2001), se sochami sv. Augustina a sv. Heleny. Dvířka

Příbram  (PB)
    Nový Knín