Mincovna

Muzeum těžby zlata; Nový Knín
První zmínka o mincovně se vztahuje k roku 1464. Budova na místě „mincovny“ byla renesanční, později vyhořela. Dnešní stavba je z roku 1801. Dnes slouží jako pobočka Hornického muzea Příbram.
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko První zmínka o mincovně v Kníně se vztahuje k roku 1464. Jedná se o chybné označení, v Kníně ve skutečnosti nikdy mincovna nebyla. Vytěžené zlato se zde slévalo do prutů a ty se posílaly do mincoven v Praze a Kutné Hoře. V roce 1561 byl Knín sídlem perkmistrovského úřadu. Původní budova „mincovny“ byla renesanční, později ale vyhořela. Dnešní stavba je z roku 1801. Budova byla opravena B. Nešutou v roce 1935. Roku 1980 v přízemí vznikla obřadní síň. Poslední úpravy v letech 1995–1996. Dnes budova slouží jako pobočka Hornického muzea Příbram.

popis

Klasicistní patrová budova se středovým rizalitem, ukončeným trojúhelníkovým štítem, s balkónem na kanelovaných sloupech. V mansardové střeše má dva vikýře s volutovými křídly a segmentem proloženou římsou. Prostory v přízemí sklenuty valenou klenbou s lunetami.

Příbram  (PB)