Na místě románského kostelíka, postaveného před r. 995, vystavěn Anoštem z Pardubic gotický kostel. Barokně byl přestavěn v letech 1670–79 italským stavitelem Pietrem Spinettim. Věž přistavěna r. 1727. Opraven počátkem 21. stol.
Pohled při příjezdu od Pelhřimova (od východu)
Graficke pismenko Podle Kosmovy kroniky byl Chýnov pomezním hradiskem na hranici panství libických Slavníkovců. Na návrší, kde dnes stojí kostel a fara, bývalo staroslovanské obětiště boha Triglava. První zdejší kostel, postaven před rokem 995, světil pravděpodobně sv. Vojtěch, druhý biskup pražský. Po vyvraždění Slavníkovců Chýnov získalo pražské biskupství, později arcibiskupství. Za prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic byl z jeho popudu románský kostelík stržen a na jeho místě vystavěn za jeho prostředky kostel větší, gotický. Dispozice tohoto kostela byla stejná jako dispozice kostela dnešního. Z této stavební fáze se zachoval presbytář. Kostel byl barokně ...
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 1, A/J, Academia, Praha 1977 a stránky farnosti), 20.9. 2009

Tábor  (TA)
    Chýnov