Pozdně barokní jednopatrový zámek, radikálně přestavěn roku 1919 M. Blechou. Interiér byl po válce upraven pro potřeby ústavu sociální péče. Dnes je opět v soukromých rukou, nedávno procházel celkovou rekonstrukcí. Kolem zámku je rozsáhlý park.
průčelí zámku
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko O vsi Radvanově a jejích majitelích je málo zpráv. Poprvé se připomíná v r. 1430 se svým majitelem Litvínem z Radvanova. R. 1552 je zmínka o bratrech Janu a Adamu z Radvanova, z nichž mladší Adam převzal dvůr. R. 1698 prodal Jiří Lhotský ze Smyslova na Radvanově svému zeti Bedřichu Vavřinci Jeníkovi z Bratřic dvůr Radvanov. V zámku, který vystavěl Bedřichův syn Josef Jiří v pozdně barokním slohu, se narodil r. 1756 Jan Nepomucký Vojtěch Jeník z Bratřic. Po gymnaziálních studiích a na právnické fakultě v Praze se rozhodl pro vojenskou službu. Po šestnácit letech odešel v hodnosti setníka z armády a usadil se ...
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986, 1.9. 2009

historie

Pozdně barokní jednopatrový zámek, radikálně přestavěn roku 1919 M. Blechou. Za této přestavby dostal zámek současný vzhled s výraznými válcovými rohovými arkýři a štíty. Na průčelí je pamětní deska rytíře Jana Jeníka z Bratčic z roku 1936. Interiér byl po válce upraven pro potřeby ústavu sociální péče. Dnes je opět v soukromých rukou, nedávno procházel celkovou rekonstrukcí. Kolem zámku je rozsáhlý park.
    Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980), 30.8. 2009