Kostel sv. Vavřince poprvé písemně doložen r. 1239. Pův. kaple přímo přístupná z paláce hradu. Stavba zničena vichřicí r. 1818, později zdrojem stavebního kamene. V těsné blízkosti dochovány zbytky základů zvonice.
Graficke pismenko Kostel sv. Vavřince je poprvé písemně doložen až v darovací listině krále Václava I. z roku 1239. Podle některých autorů na jeho místě stála již počátkem 11. století dvorská kaple založená knížetem Vratislavem. Přímo na informační tabuli u místa se tato stavba uvádí, jako zachovalé zbytky hradní kaple sv. Vavřince. Je uváděna jako stavba s apsidou, která byla několikráte přestavována. Také je často uváděna přímá přístupnost kaple z paláce hradu. Je zmiňována i poslední přestavba ze 16. stol. rodem Kokořovců. V roce 1818 byla stavba poškozena vichřicí a později se stala zdrojem stavebního kamene pro výstavbu domů. V těsné blízkosti se dochovaly zbytky základů zvonice.

nepatrné zbytky zdí
     Plzeň-město  (PM)